Cumhurbaşkanı Erdoğan, Darülaceze Sosyal Yaşam Kenti’nin açılışında konuştu: (2)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yıllardır toplumun en dezavantajlı ve dışlanmış kesimlerinden başlayarak herkesin refahını artırmaya çalıştıklarını belirterek, “Şu anda toplam 417 kamu ve özel bakım merkezinde yatılı bakım hizmeti veriliyor. 2007 yılında başlattığımız evde bakım yardımı kapsamında 561 “1.752 vatandaşımıza aylık 5 bin 98 lira ödüyoruz. Aileleri tarafından bakılamayan engelliler için kurduğumuz 149 umut evinde 654 kardeşimiz hizmet alıyor.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutköy’de inşaatı tamamlanan Darülaceze Sosyal Yaşam Kenti Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, tesisin dikey değil yatay mimariye sahip olduğunu söyledi.
Tesiste Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet mimari müktesebatının bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, “Ben inanıyorum ki burada yaşamlarını sürdürecekler ve muhtemelen kendilerine hizmet edenlere de çok dua edecekler. Tabii bizim dünya hayatına bakış açımız da önemli. Darülaceze gibi bir şefkat yuvasının kurulmasında da etkisi vardır.Hayal gücümüze göre sağlık, gençlik gibi hastalıklar, gençlik gibi yaşlılık, zenginlik gibi yoksulluk da birer imtihan vesilesidir.Hiçbirimiz, dünyada bizi neyin beklediğini bilemiyoruz. gelecek, yarının bize ne getireceği, ne olacağımız, yaşlılığımızı nasıl geçireceğimiz… Bakın, gönül adamları dünya seyahatini nasıl tasavvur ediyorlar: ‘Üzülme üzüntüne/Demine Kibirlenme, ne sonsuzdur, ne de üzüntü sonsuzdur/ Ya Hu. Bu ölümlü dünyada Tanrı’dan başka hiçbir şey sonsuz değildir.” dedi.
Önemli olanın, Darülaceze gibi insanlara faydalı eserler bırakarak dünya imtihanını tamamlamak ve her zaman şükran, iyilik ve güzelliklerle anılmak olduğunu belirten Erdoğan, en büyük zenginliğin ne zenginlik ne de mal mülk değil, Allah’ın samimi duası olduğunu söyledi. millet, “Allah ondan razı olsun.”
“Ayrım yapmadan tüm vatandaşlarımıza sevgiyle hizmet ettik”
Siyasi yolculuğunda atalarının izinden gittiğini ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğundan bu yana üstlendiği tüm görevlerde daima bu anlayışla hareket ettiğinin altını çizen Erdoğan, “Peygamber Efendimiz’in hadislerinde bildirdiği gibi ‘ Hayru’n-nas men yenfeu’n-nas’, ‘İnsanların en hayırlısı, insanlığa en faydalı olanıdır.’ Onun tavsiyeleri bizim için bir ölçü ve yol göstericidir. Hiçbir ayrım yapmadan tüm vatandaşlarımıza sevgiyle hizmet ettik. Yaptığımız çalışmalarla ülkemizin 81 ilinin tamamına damgamızı vurduk. Bunu altyapıda ve üstyapıda başardık. Milletimizin güzelliğini dünyanın her yerindeki mazlumlara. Türkiye’nin merhamet bayrağını, Afrika’dan Asya’ya gururla açtık. Yıllardır toplumun en dezavantajlı, en dışlanmış kesimlerinden başlayarak herkesin refahını artırmaya çalıştık. Bunu Darülaceze’de de kanıtlıyoruz. Bunu kanıtlayacağız. Fakirlerin, yoksulların elinden tutulmasına özel önem verilen bir merkez.” değerlendirmesinde bulundu.
“Sağladığımız hiçbir fırsatı iyilik olarak değerlendirmedik”
Erdoğan, şehitlerin, kahraman gazilerin, engelli ve bakıma muhtaç yaşlıların emanetlerine her zaman sahip çıktıklarını vurguladı ve şu ifadeleri kullandı:
“Burada da korumaya devam edeceğiz. Eğitim, rehabilitasyon, istihdam, sosyal yardım, evde bakım, girişimcilik, sportif ve kültürel faaliyetler, sağlık, erişilebilirlik gibi çok çeşitli alanlarda birçok düzenlemeyi hayata geçirdik. Yaptığımız hiçbir işi, sağladığımız hiçbir fırsatı iyilik olarak görmedik.Tam tersini hak teslimi olarak gördük.Umut yurtları,kreşler,kurumsal bakım merkezleriyle engellilerimize ve ailelerine destek olduk.Paylaşmak isterim. Size fikir vermesi açısından bazı rakamlar: 2002 yılında milletimizin takdiriyle Türkiye’yi yönetme misyonunu devraldığımızda, bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin sayısı ne kadardı biliyor musunuz? 21. Bugün 107. Şu anda 107. 417 kamu-özel bakım merkezinde 36 bin kardeşe yatılı bakım hizmeti sunuluyor. 2007 yılında başlattığımız evde bakım yardımı kapsamında 561 bin 752 vatandaşımıza aylık 5 bin 98 lira ödeme yapılıyor. “Bunu yapıyoruz. Ailelerinin bakamadığı engelliler için kurduğumuz 149 umut evinde 654 kardeşimiz hizmet alıyor.”
“134 engelsiz gündüz yaşam merkezinin çalışmaları devam ediyor.”
Türkiye genelinde her ilde en az bir merkez olmak üzere 134 serbest gündüz yaşam merkezinin çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Erdoğan, “Bunun gibi daha birçok hizmetimiz, projemiz ve desteğimiz var. Her ne kadar seçkinler ve fildişi kulelerde yaşayanlar bunu yapmasa da.” Biliyorsunuz, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız sunulan bu hizmetlerden dolayı minnettardırlar.” Hizmetleri çok iyi biliyor ve takdir ediyor. Söze gelince hep halktan, popülizmden, sosyal devletten bahsettik ama siyasi hayatları boyunca hiçbir zaman halkı küçümseyenlerden olmadık. Hangi makamda olursak olalım, her zaman halkımızın yanında, gönül gönüle olduk. Halkımızla her zaman kalp kalbe iletişim halinde olduk. “Devlet yaklaşımıyla harmanlayarak bu alanda yeni ve özgün bir anlayış geliştirdik.” dedi.
“Evsizlerin yetimi olmaya devam edeceğiz”
Erdoğan, Anayasa’da belirtilen sosyal devlet vasfının kendi iktidarları döneminde tam olarak sağlandığını ifade ederek, “Türkiye, sosyal güvenlik şemsiyesinin kapsamlılığı açısından dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biridir. Türk siyasetine ve idari sistemine böyle bir sistem kazandırdı. Yetimlerin kimsesi kalmadı.” “Yapacağız” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz yerine hizmet ve eylem üreten anlayışlarının en güzel örneğinin bugün açılışı yapılan seçkin eser olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“Yaklaşık 1,5 yıl önce, 20 Mayıs 2022’de Darülaceze Sosyal Yaşam Kenti’nin temelini attık. Amacımız burayı bir yıl içinde bitirip halkımızın hizmetine sunmaktı. Ancak yaşadığımız depremler nedeniyle 6 Şubat’ta yıkıntılar altında 50 binden fazla canımızı kaybettiğimiz yerde 5 ay gecikme yaşandı.Deprem felaketine rağmen projemizin inşaat sürecini yakından takip ettik.Aile Bakanımıza gerekli talimatları verdik ve harekete geçtik. tüm kaynaklarımızı bir an önce tamamlamak için.Allah’a şükür bugün açılışını yapmanın gururunu yaşıyoruz.İnşaat alanı 145 bin 727 metrekare.Yaşam Şehrimiz yatay mimari prensibine göre inşa edildi.Şehrimiz Sağlıklı, donör, yatalak, Alzheimer, Demans ve çocuk ünitelerinin yer aldığı 928 yatak kapasiteli 23 blok. Bu blokların yanı sıra ilimizde cami ve kiliseler de bulunmaktadır. bir sinagog ve bir sinagogdur. Ayrıca 5 bloktan oluşan donör ünitesi de 19 bin metrekare üzerine konumlandırılarak 400 yatak kapasiteli yedek alan bırakıldı.”
“İstanbul’umuza ve ülkemize her açıdan örnek bir çalışma kazandırdık.”
Peyzaj alanında yürüyüş yolları, farklı oturma grupları, bisiklet yolları, göletler ve hobi bahçeleri bulunduğunu belirten Erdoğan, “Konaklama üniteleri her katta ortak dinlenme alanı ve kat mutfağı bulunan maksimum 4 kişilik odalardan oluşmaktadır. . İdari binalar, poliklinik, konferans merkezi, ibadethaneler.” Rehabilitasyon ve fizik tedavi merkezleri ve diğer tüm sosyal olanaklarıyla İstanbul’umuza ve ülkemize her açıdan örnek bir bina kazandırdığımızı görüyoruz. Darülaceze Sosyal Yaşam Şehrimizin kamu hizmeti mimarisi alanında dünyanın en değerli gayrimenkul ödüllerinden birine layık görülmesini de bunun kanıtı olarak görüyoruz. Rabbim’ “Böylesine kıymetli bir hizmeti bize nasip ettiği için kendisine teşekkür ediyorum. Hem bakanlarıma hem de Darülaceze müdürü Hamza Bey’e ve ekibine teşekkür ediyorum.” Şu ifadelere yer verdi.
(Devam edecek)